Powered by Blogger.

Study Tips: How To Organize Your Time in IPT

by - Wednesday, November 15, 2017


Assalamualaikum!

Pointer kita ni depends dengan kita punya assignment, kehadiran, mid term dan final exam. Pointer pyka untuk sem ni boleh tahan. Cuma spoil sebab selalu tak datang kelas. kurkur. Puncanya boleh baca dekat SINI. Tapi....! Alhamdulillah pointer masih 3 keatas. Dapat 3.12 tu pun dah cukup membahagiakan tau. Sebenarnya boleh dapat lebih tapi sebab selalu tak datang kelas. So, inilah makannya. haha. Harini pyka nak bagi tips sikit macam mana pyka arrange semuanya and dapat 3.12 even tak datang kelas *JANGAN TIRU SAYA YE


1. Kena ada 'Weekly Schedule'



Pyka beli weekly planner ni dekat Lazada. Kecik je tapi boleh letak banyak benda. Setiap kali dapat task baru, pyka akan letakkan tarikh dekat hari yang berkenaan dan tulis apa nak kena submit. So dari situ kita boleh keep track dengan assignment / mid term / assesment / final exam. Nak beli? Klik SINI....SINI....SINI..


2. Reminder


Pyka gunakan time tune untuk organize masa pyka even kadang-kadang tu tak guna pun. Apps time tune ni korang boleh cari dekat Goole Store atau Playstore. Just type 'Time Tune' nanti akan keluar logo jam minimalis warna merah. Just klik install and it's ready to use.

3. Schedule on my phone


Masa awal-awal masuk KUIS, pyka bukan seorang yang malas nak pergi kelas but after beberapa kes. Pyka jadi lesu, lepu dan lemah nak pergi kelas. But, apps ni tetap ada dekat dalam phone. Pyka setkan reminder 30 min before class, dia akan berbunyi. So dari situ pyka akan rasa kelam kabut sebab dah lambat. Boleh adjust reminder tu nak berapa minute. Pyka suka datang awal sebab nanti boleh duduk depan. hehe


4. Planner Pro on my phone


Sebenarnya apps ni tak berapa guna sangat sebab rasa macam tak boleh go. kurkur. Sebenarnya pyka malas nak taip what to do dalam apps ni. Tapi apps ni still berguna. Ada widget and reminder jugak. Bagus untuk student tau. Korang boleh try

Last but not least, this all from me. So korang boleh cuba mana tahu boleh lepas dari pointer pyka. Apapun doakan next sem Pyka lebih bertenaga dan boleh capai tahap dekan

You May Also Like

0 comments

Saya hanya menulis. Jika ada terkasar bahasa. Maafkan saya. Jika terjatuh cinta dengan penulisan saya, Sila Komen