Powered by Blogger.

Study Tips: Belajar Java untuk Kelas Programming

by - Sunday, December 10, 2017

ASSALAMUALAIKUM MINNA!


Ohaiyo minna! Siapa tahu coding untuk programming? Sila beri tunjuk ajar okay hehe. Sem kalini pyka dah masuk sem 2, subject makin tough tapi best. So, untuk sem ni, pyka belajar basic programming dan bermula dengan belajar Java. Java untuk blog dan Java untuk buat sesuatu program berlainan tau. Blog menggunakan Javascript dan untuk program menggunakan Java sahaja. Masa belajar tu memang tak rasa macam culture shock sangat la sbb guna ada yang dalam javascript sama dengan java biasa. Ok, sebenarnya pyka rasa nak share bacis coding untuk start guna java. Before that untuk belajar coding java ni, korang perlukan JCreator atau Eclipse Oxygen. Boleh search dan download sebab software ni dia freeware. Kalau menggunakan laptop baru, sila download 64-bit, kalau laptop lama 32-bit.



public class myFirstJava {

coding atas ni adalah auto-generated. Bila korang open new file dan start nak buat program baru, korang akan namakan dia dengan myFirstJava. Bila dah click ok, dia akan automatic ada public class myFirstJava { . Sekiranya korang nak buat satu program/project baru, setiap nama projek tak boleh ada jarak. Contohnya macam myFirstJava . Jika ada jarak, bila korang run je, korang akan jumpa error


public static void main (String [] args) {
coding atas ni pula wajib ada dalam program korang, korang boleh pilih untuk auto-generate atau korang tulis sendiri. Jika korang type sendiri, korang kena pastikan semua huruf betul. Jika perkataan String mempunyai S huruf besar, sila pastikan ianya betul. Jika salah, akan ada error


System.out.println ("write everything you want");

coding atas ni untuk korang tuliskan sesuatu dekat dalam korang punya program, contohnya korang nak orang click button, untuk tulisan 'click this button', korang perlu tulis guna system.out.println ("click this button");  . coding ini perlu diakhiri dengan ; jika tiada, system akan error

Contoh java programming yang pyka buat


Ini ialah Eclipse Oxygen

Cara nak mulakan project. Nama project takboleh jarak

Auto-generate untuk public class forBlogging {

p/s: untuk public class forBlogging dan public static void main.... , kena pastikan diakhiri  dengan open curly bracket


Download Jcreator → Jcreator
Download Eclipse Oxygen 64-bits → Eclipse Oxygen 64-bits 

You May Also Like

6 comments

  1. Waww belajar programming. Hati kental betul ni. Tabik! Good luck all the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sankyuu! Memang minat pun sejak berblogging ni

      Delete
  2. Wahhh... info berguna.. Saya memang nak belajar java tapi mmm..sedihnya rasa payahnya nak faham bahasa java

    ReplyDelete
  3. Seronok playing with java scripts / coding..Sy doakan pyka dpt score subjek nih...Kalo minat sure dpt pick-up..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Thankyou. Memang minat sejak ber-blogging

      Delete
  4. Saya kena amik masa sem 3 nanti, seram la pulak sebab tak sama dengan blog punya huhu.

    ReplyDelete

Saya hanya menulis. Jika ada terkasar bahasa. Maafkan saya. Jika terjatuh cinta dengan penulisan saya, Sila Komen