Medic: Anxiety (Kebimbangan)


Assalamualaikum Minna!

Sekali lagi pyka ingin merungkai lebih dalam mengenai kemurungan dan mental illness (sakit mental) . Untuk pengetahuan semua, kemurungan dikatogerikan didalam mental illness tapi ia tidak bermaksud bahawa kemurungan atau apa-apa sahaja yang dikaitkan dengan sakit mental dikira gila. Kerana penyakit ini boleh disembuh. hehe

Kebimbangan kadang-kadang adalah sebahagian hidup yang normal. Anda mungkin merasa cemas ketika menghadapi masalah di tempat kerja, sebelum mengambil ujian, atau membuat keputusan penting. Tetapi gangguan kecemasan melibatkan lebih daripada bimbang atau ketakutan sementara. Bagi seseorang yang mempunyai masalah kecemasan, kebimbangan tidak akan hilang dan boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Perasaan boleh mengganggu aktiviti harian seperti prestasi kerja, kerja sekolah, dan hubungan. Terdapat beberapa jenis gangguan kecemasan. Contohnya termasuk gangguan kebimbangan umum, gangguan panik, dan gangguan kecemasan sosial.

Tanda dan Gejala
Gangguan Kecemasan Umum

Orang yang mempunyai gangguan kecemasan yang umum menunjukkan kebimbangan atau kebimbangan yang berlebihan selama berbulan-bulan dan menghadapi beberapa gejala-gejala yang berkaitan dengan kebimbangan.

Gejala kecemasan amaran umum termasuk:

 • Kegelisahan atau perasaan luka-luka atau kelebihan
 • Menjadi mudah lelah
 • Kesukaran menumpukan atau mempunyai minda mereka menjadi kosong
 • Kerosakan
 • Ketegangan otot
 • Kesukaran mengawal bimbang
 • Masalah tidur (kesukaran jatuh atau tidur atau tidak selesa, tidur tidak memuaskan)

Gangguan Panik (boleh baca lebih terperinci di entry INI )

Orang yang mengalami gangguan panik mempunyai serangan panik yang tidak dijangka, yang merupakan tempoh tiba-tiba ketakutan yang kuat yang mungkin termasuk berdebar-debar, berdebar-debar jantung, atau kadar denyutan dipercepat; berpeluh; gemetar atau gemetar; sensasi sesak nafas, nyenyak, atau tercekik; dan rasa azab yang akan datang.

Gejala gangguan panik termasuklah:

 • Serangan dan serangan berulang yang ketakutan
 • Perasaan tidak terkawal semasa serangan panik
 • Kebimbangan yang ketara apabila serangan seterusnya akan berlaku
 • Takut atau mengelakkan tempat di mana serangan panik telah berlaku pada masa lalu
Gangguan Kecemasan Sosial

Orang yang mengalami gangguan kecemasan sosial (kadang-kadang dipanggil "fobia sosial") mempunyai ketakutan yang ketara terhadap situasi sosial atau prestasi di mana mereka mengharapkan merasa malu, dihakimi, ditolak, atau takut menyinggung orang lain.

Gejala gangguan kecemasan sosial termasuk:

 • Rasa sangat cemas untuk berada bersama orang lain dan mengalami kesukaran bercakap dengan mereka
 • Merasa sangat sedar diri di hadapan orang lain dan bimbang tentang rasa malu, malu, atau ditolak, atau takut menyinggung orang lain
 • Sangat takut bahawa orang lain akan menghakimi mereka
 • Bimbang hari atau minggu sebelum peristiwa di mana orang lain akan berada
 • Menginap jauh dari tempat di mana terdapat orang lain
 • Mempunyai masa yang sukar membuat kawan dan menjaga kawan
 • Meremehkan, berpeluh, atau menggeletar di sekeliling orang lain
 • Rasa mual atau sakit pada perut anda apabila orang lain berada di sekitar

Penilaian untuk gangguan kecemasan sering bermula dengan lawatan ke pembekal penjagaan primer. Beberapa keadaan kesihatan fizikal, seperti tiroid yang terlalu aktif atau gula darah rendah, serta mengambil ubat-ubatan tertentu, dapat meniru atau memperburuk gangguan kecemasan. Penilaian kesihatan mental yang menyeluruh juga membantu, kerana gangguan kecemasan sering wujud bersama dengan keadaan lain yang berkaitan, seperti kemurungan atau gangguan obsesif-kompulsif.

Faktor-faktor risiko

Penyelidik mendapati bahawa faktor genetik dan persekitaran, sering berinteraksi dengan satu sama lain, adalah faktor risiko gangguan kecemasan. Faktor khusus termasuk:

 • Rasa malu, atau perilaku tingkah laku, pada zaman kanak-kanak
 • Menjadi wanita
 • Mempunyai sedikit sumber ekonomi
 • Bercerai atau janda
 • Pendedahan kepada peristiwa kehidupan yang teruk pada zaman kanak-kanak dan dewasa
 • Gangguan kecemasan dalam saudara-mara biologi yang rapat
 • Sejarah ibu bapa gangguan mental
 • Kadar cortisol petang bertambah di dalam air liur (khusus untuk gangguan kebimbangan sosial)
Rawatan dan Terapi
Gangguan kecemasan biasanya dirawat dengan psikoterapi, ubat, atau kedua-duanya.

Psikoterapi
Psikoterapi atau "terapi perbualan" boleh membantu orang yang mengalami gangguan kecemasan. Untuk menjadi berkesan, psikoterapi mesti diarahkan kepada kecemasan khusus seseorang dan disesuaikan dengan keperluannya. Kesan "sampingan" biasa psikoterapi adalah ketidakselesaan sementara yang melibatkan pemikiran tentang menghadapi situasi yang ditakuti.

Terapi Tingkah Laku Kognitif (CBT)
CBT adalah sejenis psikoterapi yang boleh membantu orang ramai mengalami gangguan kecemasan. Ia mengajar orang cara berfikir, bertindak, dan bertindak balas terhadap situasi yang menghasilkan dan menakutkan. CBT juga boleh membantu orang belajar dan mengamalkan kemahiran sosial, yang penting untuk merawat gangguan kecemasan sosial.

Dua komponen khusus CBT yang digunakan untuk merawat gangguan kebimbangan sosial adalah terapi kognitif dan terapi pendedahan. Terapi kognitif menumpukan pada mengenal pasti, mencabar, dan meneutralkan fikiran tidak menolong yang mendasari gangguan kecemasan.

Terapi pendedahan memberi tumpuan untuk menghadapi ketakutan yang mendasari gangguan kecemasan untuk membantu orang terlibat dalam aktiviti yang mereka telah mengelakkan. Terapi pendedahan digunakan bersama dengan latihan relaks dan / atau imejan. Satu kajian, yang dipanggil analisis meta kerana ia menarik bersama-sama semua kajian terdahulu dan mengira magnitud statistik kesan gabungan, mendapati bahawa terapi kognitif adalah lebih tinggi daripada terapi pendedahan untuk merawat gangguan kecemasan sosial.

CBT boleh dijalankan secara individu atau dengan sekumpulan orang yang mempunyai masalah yang sama. Terapi kumpulan amat berkesan untuk gangguan kebimbangan sosial. Selalunya "kerja rumah" diberikan kepada peserta untuk menyelesaikan sesi.

Kumpulan Bantuan Diri atau Sokongan
Sesetengah orang dengan gangguan kecemasan mungkin mendapat manfaat daripada menyertai kumpulan bantuan diri atau sokongan dan berkongsi masalah dan pencapaian mereka dengan orang lain. Bilik sembang Internet juga berguna, tetapi nasihat yang diterima melalui Internet harus digunakan dengan berhati-hati, kerana kenalan Internet biasanya tidak pernah melihat satu sama lain dan identiti palsu adalah perkara biasa. Bercakap dengan sahabat atau anggota paderi yang dipercayai juga dapat memberikan sokongan, tetapi tidak semestinya alternatif yang memadai untuk dijaga dari pakar klinik pakar.

Teknik Pengurusan Tekanan
Teknik pengurusan tekanan dan meditasi dapat membantu orang-orang gangguan kecemasan menenangkan diri dan dapat meningkatkan kesan terapi. Walaupun ada bukti bahawa senaman aerobik mempunyai kesan menenangkan, kualiti kajian tidak cukup kuat untuk menyokong penggunaannya sebagai rawatan. Kerana kafein, ubat-ubatan yang tidak disengajakan, dan juga beberapa ubat-ubatan sejuk yang boleh diatasi dapat memperburuk gejala gangguan kecemasan, mengelakkannya harus dipertimbangkan. Semak dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil apa-apa ubat tambahan.

Keluarga boleh menjadi penting dalam pemulihan seseorang dengan gangguan kecemasan. Idealnya, keluarga perlu menyokong tetapi tidak membantu mengekalkan simptom mereka yang disayangi.

Ubat
Ubat tidak menyembuhkan gangguan kecemasan tetapi sering melegakan gejala. Ubat hanya boleh diresepkan oleh doktor perubatan (seperti psikiatri atau pembekal penjagaan primer), tetapi beberapa negeri membenarkan psikologi untuk menetapkan ubat-ubatan psikiatri.

Ubat-ubatan kadang-kadang digunakan sebagai rawatan awal gangguan kecemasan, atau hanya digunakan jika terdapat tindak balas yang tidak mencukupi untuk kursus psikoterapi. Dalam kajian penyelidikan, adalah biasa bagi pesakit yang dirawat dengan kombinasi psikoterapi dan ubat untuk mendapatkan hasil yang lebih baik daripada yang dirawat dengan hanya satu atau yang lain.

Kelas-kelas ubat-ubatan yang paling biasa digunakan untuk memerangi gangguan kecemasan adalah antidepresan, ubat-ubatan anti-kegelisahan, dan beta-blockers (melawat Ubat-ubatan Kesihatan Mental). Perlu diketahui bahawa sesetengah ubat berkesan hanya jika ia diambil secara teratur dan gejala-gejala itu dapat berulang jika ubat dihentikan.

Antikemurungan
Antikemurungan digunakan untuk merawat kemurungan, tetapi mereka juga membantu untuk merawat gangguan kecemasan. Mereka mengambil masa beberapa minggu untuk mula bekerja dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, loya, atau kesukaran tidur. Kesan sampingan biasanya tidak menjadi masalah bagi kebanyakan orang, terutama jika dos bermula rendah dan meningkat perlahan dari masa ke masa.

Sila ambil perhatian: Walaupun antikemurungan adalah selamat dan berkesan untuk ramai orang, mereka mungkin berisiko untuk kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda. Amaran "kotak hitam" - jenis peringatan yang paling serius yang boleh dibawa oleh preskripsi-telah ditambah ke label antikemurungan. Label kini memberi amaran bahawa antidepresan boleh menyebabkan sesetengah orang mempunyai pemikiran bunuh diri atau membuat percubaan bunuh diri. Atas sebab ini, sesiapa yang mengambil antikemurungan perlu dipantau dengan teliti, terutamanya apabila mereka mula mengambil ubat.
Ubat Anti-Kecemasan
Ubat anti-kecemasan membantu mengurangkan gejala kegelisahan, serangan panik, atau ketakutan dan kebimbangan yang melampau. Ubat anti-kecemasan yang paling biasa dipanggil benzodiazepin. Benzodiazepin adalah rawatan lini pertama bagi gangguan kebimbangan umum. Dengan gangguan panik atau fobia sosial (gangguan kecemasan sosial), benzodiazepines biasanya rawatan kedua-duanya, di belakang antikemurungan.

Penghalang Beta
Penyekat beta, seperti propranolol dan atenolol, juga membantu dalam merawat gejala-gejala fizikal kebimbangan, terutama kebimbangan sosial. Doktor menetapkan mereka untuk mengawal denyutan jantung yang cepat, berjabat, menggeletar, dan memerah dalam keadaan cemas.

Memilih ubat yang betul, dos ubat, dan pelan rawatan harus berdasarkan kepada keperluan seseorang dan situasi perubatan, dan dilakukan di bawah penjagaan pakar. Hanya pakar klinik pakar yang boleh membantu anda menentukan sama ada keupayaan ubat untuk membantu bernilai risiko kesan sampingan. Doktor anda boleh mencuba beberapa ubat sebelum mencari yang betul.

Anda dan doktor anda harus berbincang:

 • Seberapa baik ubat-ubatan berfungsi atau mungkin berfungsi untuk memperbaiki gejala anda
 • Faedah dan kesan sampingan setiap ubat
 • Risiko untuk kesan sampingan yang serius berdasarkan sejarah perubatan anda
 • Kemungkinan ubat-ubatan yang memerlukan perubahan gaya hidup
 • Kos setiap ubat
 • Terapi alternatif lain, ubat-ubatan, vitamin, dan suplemen yang anda ambil dan bagaimana ini boleh menjejaskan rawatan anda
 • Bagaimana ubat perlu dihentikan. Sesetengah ubat tidak boleh dihentikan secara tiba-tiba tetapi mesti perlahan perlahan di bawah pengawasan doktor.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Ubat Kesihatan Ubat yang dibangunkan oleh Institut Kesihatan Mental Negara (NIMH). Terima kasih kerana membaca entri pyka kali ini. Maaf, sekarang pyka terpaksa menekankan bahawa kemurungan ini sangat bahaya. Pilih siapa anda ingin jadi? Pembunuh yang membunuh pesakit kemurungan atau penyembuh mereka? Pilihan ditangan anda!

JOM BANTU PYKA UNTUK MENGENAL PASTI BERAPA JUMLAH RAKYAT MALAYSIA YANG MEMPUNYAI MASALAH KECELARUAN PANIK DENGAN KLIK DI GOOGLE FORM INI.....

Jika ingin sebarang Medical Information, boleh isi Nama, Email dan Message anda di Contact Form di sidebar

2 Comments

 1. thanks for the sharing! as a person who's suffering from anxiety, this post is important.

  ReplyDelete