Powered by Blogger.

Study Tips : How To Learn Scanner Function in Java Programming

by - Tuesday, January 09, 2018


Assalamualaikum Minna!

Sekarang pyka tengah cuti mid sem. So masa ni pyka gunakan untuk buat segala assignment dan ulangkaji. Last time pyka ada ajar Java Programming untuk beginner. Benda yang wajib ada dalam java programming dan cara nak install eclipse oxygen. So, malam ni pyka nak ajar korang macam mana nak buat Scanner Function.

Scanner Function ni apa benda?
Nampak gambar dekat atas? Scanner Function lebih kurang macam gambar diatas. Korang boleh masukkan output waktu program tengah run. Yela, bukan semua orang faham coding. Jadi, function Scanner Function ni untuk log in, sign up dan sebagainya. Menarik bukan? hehe

  1. Bukak Eclipse Oxygen
  2. Create new class dan namakan project sebagai ScannerFunction

3. Ditengah-tengah antara package dan public class ScannerFunction{ , korang tambah code bawah ni *macam dekat gambar dibawah*

import java.util.Scanner;


4. Lepas public class ScannerFunction { , jangan lupa letak code bawah ni

public static void main(String [] args) {
5. Kenal pasti datatype yang kita perlukan dalam program kita. Contohnya Int (Integer) , Float / Double (Nombor yang ada titik perpuluhan) , Char (Alphabet). Datatype boleh diubah sekiranya ingin mengeluarkan output dalam bentuk perpuluhan atau karakter.

6. Tulis shortform datatype yang kita perlukan dan jumlah output yang kita mahukan. Contoh seperti dibawah



7. Selepas itu, declare output apa yang kita mahukan. Contoh, sum, product, minus, divide.

8. Kita cuma perlu tambah int sum/product/minus/divide selepas tulis datatype dan jumlah output yang kita mahu

int num1,num2;
int sum;
int minus;
int product;
int divide;


9. Step 6, jumlah dan jenis output boleh diubah.

10. Step 8 adalah untuk mencari jumlah nombor integer yang kita letak semasa program sedang run. Boleh diubah sekiranya ianya dalam bentuk float/double dan character.

11. Jangan lupa S.O.P

System.out.println("Enter First Number" + num1);
number1 = input.nextInt();

12. Selepas S.O.P, perlu letakkan code

number1 = input.nextInt();

13. Step 12, boleh berubah kepada input.nextFloat atau Double (untuk titik perpuluhan) atau double dan line (untuk character)


14. Dekat step 8, kita ada declare apa kita nak buat kan? so seterusnya korang cuma perlu tambahkan code bawah ni

sum = number1 + number2;
product = number1 * number2;
minus = number1 - number2;
divide = number1 / number2;
15. Step 14 adalah untuk computer baca program korang. dan seterusnya. Korang perlu letak S.O.P [system.out.prinln (""); ] untuk lihat output korang. Just isikan code dibawah dekat dalam eclipse oxygen korang

System.out.println("Sum is \n" + sum); //display sum
System.out.println("Product is" + product);
System.out.println(("Minus is" + minus));
System.out.println("Divide is" + divide);



You May Also Like

3 comments

  1. Thanks for sharing! Nanti bila hati ni dah terbuka nak belajar benda tu Hana will definitely singgah sini <3 btw selamat bercuti ^^

    ReplyDelete
  2. i dunno why but i love coming back to your blog

    ReplyDelete

Saya hanya menulis. Jika ada terkasar bahasa. Maafkan saya. Jika terjatuh cinta dengan penulisan saya, Sila Komen