Saturday, 13 October 2018

Banner: Taska Yabunayya

Saturday, October 13, 2018 0



Banner untuk Taska Yabunayya ini ditempah oleh customer tetapi ia mempunyai design asal. Jadi pyka cuma betulkan sedikit.



  • Size: 96 in x 48 in & 48 in x 36 in 
  • Color: Color concept fresh
  • Price: RM30 (design only)(editted original banner)
  • Email: syfqhmad.ali@gmail.com






96 in x 48 in


48 in x 36 in


INI HANYALAH CONTOH DESIGN SAHAJA, ANDA BOLEH TEMPAH DESIGN ANDA SENDIRI MENGIKUT HARGA YANG ANDA MAHUKAN

Flyers: Tupperware

Saturday, October 13, 2018 0

Flyers Design untuk product Tupperware. Tujuan utama flyers ini adalah untuk mencari agent sah jenama Tupperware.



  • Size: A5 (3.8 in x 8.5 in)
  • Color: Beige,Purple,Green, Turqoise
  • Price: RM50 (design only)
  • Email: syfqhmad.ali@gmail.com







INI HANYALAH CONTOH DESIGN SAHAJA, ANDA BOLEH TEMPAH DESIGN ANDA SENDIRI MENGIKUT HARGA YANG ANDA MAHUKAN

Kesedaran Kerajaan Terhadap Masalah Kesihatan Mental

Saturday, October 13, 2018 0

Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi, hari ini tergerak hati untuk berkongsi sesuatu. Menurut satu keratan akhbar di Utusan mengenai kesedaran kerajaan terhadap masalah kesihatan mental. Bagi pyka, masalah kesihatan mental tidak harus dipandang enteng kerana masalah ini semakin hari semakin serius. Dimana peratusan kadar pemikiran utuk membunuh diri – Prevalens keseluruhan untuk pemikiran bunuh diri yang akut adalah 6.4%, dengan kadar tertinggi di kalangan remaja dan  peringkat awal dewasa berumur antara 16-24  iaitu sebanyak 11%. Bermaksud prevalens keseluruhan – 11.2% daripada rakyat Malaysia yang dewasa mempunyai morbiditi psikiatri /mental dimana kadar tertinggi adalah di kalangan yang berbangsa cina dengan 31.1%. Dan majoriti yang mempunyai masalah kesihatan mental adalah daripada golongan wanita. 

Menurut keratan akhbar tersebut, masalah kesihatan mental telah pun di kategorikan sebagai masalah kesihatan kedua terbesar di Malaysia. Menurut Pengarah Eksekutif Persekutan Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan

Memang terdapat peningkatan masalah berkaitan tekanan perasaan di tempat kerja.Peningkatan itu disebabkan tekanan hidup yang semakin mencabar, terutamanya di kawasan bandar-bandar besar. Saya percaya setiap pekerja sewajarnya diberikan tempat kerja yang selamat serta bebas daripada penyakit dan kemalangan sebagai hak asasi manusia.

Masyarakat Malaysia sangat memandang enteng terhadap masalah ini. Bagi netizen, masalah ini boleh dibendung sekiranya pesakit tersebut tidak berfikiran secara mendalam (overthinking) terhadap sesuatu masalah. Tetapi sebenarnya ia bukanlah semudah itu, kerana persekitaran yang positif juga memainkan peranan penting bagi pesakit kesihatan mental. Sekiranya, persekitaran yang negatif sentiasa memainkan peranan, maka pesakit ini mungkin akan mengalami trauma dan masalah kesihatan yang makin teruk. Jadi, pyka amat berharap pihak Kerajaan dan Bukan Kerajaan (NGO) dapat mencari inisiatif-inisiatif untuk memastikan rakyat Malaysia akan terus mengambil berat akan masalah kesihatan mental ini dan sangat berharap agar kadar peratusan bunuh diri akibat masalah kesihatan mental dapat berkurangan dari masa ke masa.

Monday, 25 December 2017

Medic: Anxiety (Kebimbangan)

Monday, December 25, 2017 2
Assalamualaikum Minna!

Sekali lagi pyka ingin merungkai lebih dalam mengenai kemurungan dan mental illness (sakit mental) . Untuk pengetahuan semua, kemurungan dikatogerikan didalam mental illness tapi ia tidak bermaksud bahawa kemurungan atau apa-apa sahaja yang dikaitkan dengan sakit mental dikira gila. Kerana penyakit ini boleh disembuh. hehe

Kebimbangan kadang-kadang adalah sebahagian hidup yang normal. Anda mungkin merasa cemas ketika menghadapi masalah di tempat kerja, sebelum mengambil ujian, atau membuat keputusan penting. Tetapi gangguan kecemasan melibatkan lebih daripada bimbang atau ketakutan sementara. Bagi seseorang yang mempunyai masalah kecemasan, kebimbangan tidak akan hilang dan boleh menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Perasaan boleh mengganggu aktiviti harian seperti prestasi kerja, kerja sekolah, dan hubungan. Terdapat beberapa jenis gangguan kecemasan. Contohnya termasuk gangguan kebimbangan umum, gangguan panik, dan gangguan kecemasan sosial.

Tanda dan Gejala
Gangguan Kecemasan Umum

Orang yang mempunyai gangguan kecemasan yang umum menunjukkan kebimbangan atau kebimbangan yang berlebihan selama berbulan-bulan dan menghadapi beberapa gejala-gejala yang berkaitan dengan kebimbangan.

Gejala kecemasan amaran umum termasuk:

  • Kegelisahan atau perasaan luka-luka atau kelebihan
  • Menjadi mudah lelah
  • Kesukaran menumpukan atau mempunyai minda mereka menjadi kosong
  • Kerosakan
  • Ketegangan otot
  • Kesukaran mengawal bimbang
  • Masalah tidur (kesukaran jatuh atau tidur atau tidak selesa, tidur tidak memuaskan)

Gangguan Panik (boleh baca lebih terperinci di entry INI )

Orang yang mengalami gangguan panik mempunyai serangan panik yang tidak dijangka, yang merupakan tempoh tiba-tiba ketakutan yang kuat yang mungkin termasuk berdebar-debar, berdebar-debar jantung, atau kadar denyutan dipercepat; berpeluh; gemetar atau gemetar; sensasi sesak nafas, nyenyak, atau tercekik; dan rasa azab yang akan datang.

Gejala gangguan panik termasuklah:

  • Serangan dan serangan berulang yang ketakutan
  • Perasaan tidak terkawal semasa serangan panik
  • Kebimbangan yang ketara apabila serangan seterusnya akan berlaku
  • Takut atau mengelakkan tempat di mana serangan panik telah berlaku pada masa lalu
Gangguan Kecemasan Sosial

Orang yang mengalami gangguan kecemasan sosial (kadang-kadang dipanggil "fobia sosial") mempunyai ketakutan yang ketara terhadap situasi sosial atau prestasi di mana mereka mengharapkan merasa malu, dihakimi, ditolak, atau takut menyinggung orang lain.

Gejala gangguan kecemasan sosial termasuk:

  • Rasa sangat cemas untuk berada bersama orang lain dan mengalami kesukaran bercakap dengan mereka
  • Merasa sangat sedar diri di hadapan orang lain dan bimbang tentang rasa malu, malu, atau ditolak, atau takut menyinggung orang lain
  • Sangat takut bahawa orang lain akan menghakimi mereka
  • Bimbang hari atau minggu sebelum peristiwa di mana orang lain akan berada
  • Menginap jauh dari tempat di mana terdapat orang lain
  • Mempunyai masa yang sukar membuat kawan dan menjaga kawan
  • Meremehkan, berpeluh, atau menggeletar di sekeliling orang lain
  • Rasa mual atau sakit pada perut anda apabila orang lain berada di sekitar

Penilaian untuk gangguan kecemasan sering bermula dengan lawatan ke pembekal penjagaan primer. Beberapa keadaan kesihatan fizikal, seperti tiroid yang terlalu aktif atau gula darah rendah, serta mengambil ubat-ubatan tertentu, dapat meniru atau memperburuk gangguan kecemasan. Penilaian kesihatan mental yang menyeluruh juga membantu, kerana gangguan kecemasan sering wujud bersama dengan keadaan lain yang berkaitan, seperti kemurungan atau gangguan obsesif-kompulsif.

Faktor-faktor risiko

Penyelidik mendapati bahawa faktor genetik dan persekitaran, sering berinteraksi dengan satu sama lain, adalah faktor risiko gangguan kecemasan. Faktor khusus termasuk:

  • Rasa malu, atau perilaku tingkah laku, pada zaman kanak-kanak
  • Menjadi wanita
  • Mempunyai sedikit sumber ekonomi
  • Bercerai atau janda
  • Pendedahan kepada peristiwa kehidupan yang teruk pada zaman kanak-kanak dan dewasa
  • Gangguan kecemasan dalam saudara-mara biologi yang rapat
  • Sejarah ibu bapa gangguan mental
  • Kadar cortisol petang bertambah di dalam air liur (khusus untuk gangguan kebimbangan sosial)
Rawatan dan Terapi
Gangguan kecemasan biasanya dirawat dengan psikoterapi, ubat, atau kedua-duanya.

Psikoterapi
Psikoterapi atau "terapi perbualan" boleh membantu orang yang mengalami gangguan kecemasan. Untuk menjadi berkesan, psikoterapi mesti diarahkan kepada kecemasan khusus seseorang dan disesuaikan dengan keperluannya. Kesan "sampingan" biasa psikoterapi adalah ketidakselesaan sementara yang melibatkan pemikiran tentang menghadapi situasi yang ditakuti.

Terapi Tingkah Laku Kognitif (CBT)
CBT adalah sejenis psikoterapi yang boleh membantu orang ramai mengalami gangguan kecemasan. Ia mengajar orang cara berfikir, bertindak, dan bertindak balas terhadap situasi yang menghasilkan dan menakutkan. CBT juga boleh membantu orang belajar dan mengamalkan kemahiran sosial, yang penting untuk merawat gangguan kecemasan sosial.

Dua komponen khusus CBT yang digunakan untuk merawat gangguan kebimbangan sosial adalah terapi kognitif dan terapi pendedahan. Terapi kognitif menumpukan pada mengenal pasti, mencabar, dan meneutralkan fikiran tidak menolong yang mendasari gangguan kecemasan.

Terapi pendedahan memberi tumpuan untuk menghadapi ketakutan yang mendasari gangguan kecemasan untuk membantu orang terlibat dalam aktiviti yang mereka telah mengelakkan. Terapi pendedahan digunakan bersama dengan latihan relaks dan / atau imejan. Satu kajian, yang dipanggil analisis meta kerana ia menarik bersama-sama semua kajian terdahulu dan mengira magnitud statistik kesan gabungan, mendapati bahawa terapi kognitif adalah lebih tinggi daripada terapi pendedahan untuk merawat gangguan kecemasan sosial.

CBT boleh dijalankan secara individu atau dengan sekumpulan orang yang mempunyai masalah yang sama. Terapi kumpulan amat berkesan untuk gangguan kebimbangan sosial. Selalunya "kerja rumah" diberikan kepada peserta untuk menyelesaikan sesi.

Kumpulan Bantuan Diri atau Sokongan
Sesetengah orang dengan gangguan kecemasan mungkin mendapat manfaat daripada menyertai kumpulan bantuan diri atau sokongan dan berkongsi masalah dan pencapaian mereka dengan orang lain. Bilik sembang Internet juga berguna, tetapi nasihat yang diterima melalui Internet harus digunakan dengan berhati-hati, kerana kenalan Internet biasanya tidak pernah melihat satu sama lain dan identiti palsu adalah perkara biasa. Bercakap dengan sahabat atau anggota paderi yang dipercayai juga dapat memberikan sokongan, tetapi tidak semestinya alternatif yang memadai untuk dijaga dari pakar klinik pakar.

Teknik Pengurusan Tekanan
Teknik pengurusan tekanan dan meditasi dapat membantu orang-orang gangguan kecemasan menenangkan diri dan dapat meningkatkan kesan terapi. Walaupun ada bukti bahawa senaman aerobik mempunyai kesan menenangkan, kualiti kajian tidak cukup kuat untuk menyokong penggunaannya sebagai rawatan. Kerana kafein, ubat-ubatan yang tidak disengajakan, dan juga beberapa ubat-ubatan sejuk yang boleh diatasi dapat memperburuk gejala gangguan kecemasan, mengelakkannya harus dipertimbangkan. Semak dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil apa-apa ubat tambahan.

Keluarga boleh menjadi penting dalam pemulihan seseorang dengan gangguan kecemasan. Idealnya, keluarga perlu menyokong tetapi tidak membantu mengekalkan simptom mereka yang disayangi.

Ubat
Ubat tidak menyembuhkan gangguan kecemasan tetapi sering melegakan gejala. Ubat hanya boleh diresepkan oleh doktor perubatan (seperti psikiatri atau pembekal penjagaan primer), tetapi beberapa negeri membenarkan psikologi untuk menetapkan ubat-ubatan psikiatri.

Ubat-ubatan kadang-kadang digunakan sebagai rawatan awal gangguan kecemasan, atau hanya digunakan jika terdapat tindak balas yang tidak mencukupi untuk kursus psikoterapi. Dalam kajian penyelidikan, adalah biasa bagi pesakit yang dirawat dengan kombinasi psikoterapi dan ubat untuk mendapatkan hasil yang lebih baik daripada yang dirawat dengan hanya satu atau yang lain.

Kelas-kelas ubat-ubatan yang paling biasa digunakan untuk memerangi gangguan kecemasan adalah antidepresan, ubat-ubatan anti-kegelisahan, dan beta-blockers (melawat Ubat-ubatan Kesihatan Mental). Perlu diketahui bahawa sesetengah ubat berkesan hanya jika ia diambil secara teratur dan gejala-gejala itu dapat berulang jika ubat dihentikan.

Antikemurungan
Antikemurungan digunakan untuk merawat kemurungan, tetapi mereka juga membantu untuk merawat gangguan kecemasan. Mereka mengambil masa beberapa minggu untuk mula bekerja dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, loya, atau kesukaran tidur. Kesan sampingan biasanya tidak menjadi masalah bagi kebanyakan orang, terutama jika dos bermula rendah dan meningkat perlahan dari masa ke masa.

Sila ambil perhatian: Walaupun antikemurungan adalah selamat dan berkesan untuk ramai orang, mereka mungkin berisiko untuk kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda. Amaran "kotak hitam" - jenis peringatan yang paling serius yang boleh dibawa oleh preskripsi-telah ditambah ke label antikemurungan. Label kini memberi amaran bahawa antidepresan boleh menyebabkan sesetengah orang mempunyai pemikiran bunuh diri atau membuat percubaan bunuh diri. Atas sebab ini, sesiapa yang mengambil antikemurungan perlu dipantau dengan teliti, terutamanya apabila mereka mula mengambil ubat.
Ubat Anti-Kecemasan
Ubat anti-kecemasan membantu mengurangkan gejala kegelisahan, serangan panik, atau ketakutan dan kebimbangan yang melampau. Ubat anti-kecemasan yang paling biasa dipanggil benzodiazepin. Benzodiazepin adalah rawatan lini pertama bagi gangguan kebimbangan umum. Dengan gangguan panik atau fobia sosial (gangguan kecemasan sosial), benzodiazepines biasanya rawatan kedua-duanya, di belakang antikemurungan.

Penghalang Beta
Penyekat beta, seperti propranolol dan atenolol, juga membantu dalam merawat gejala-gejala fizikal kebimbangan, terutama kebimbangan sosial. Doktor menetapkan mereka untuk mengawal denyutan jantung yang cepat, berjabat, menggeletar, dan memerah dalam keadaan cemas.

Memilih ubat yang betul, dos ubat, dan pelan rawatan harus berdasarkan kepada keperluan seseorang dan situasi perubatan, dan dilakukan di bawah penjagaan pakar. Hanya pakar klinik pakar yang boleh membantu anda menentukan sama ada keupayaan ubat untuk membantu bernilai risiko kesan sampingan. Doktor anda boleh mencuba beberapa ubat sebelum mencari yang betul.

Anda dan doktor anda harus berbincang:

  • Seberapa baik ubat-ubatan berfungsi atau mungkin berfungsi untuk memperbaiki gejala anda
  • Faedah dan kesan sampingan setiap ubat
  • Risiko untuk kesan sampingan yang serius berdasarkan sejarah perubatan anda
  • Kemungkinan ubat-ubatan yang memerlukan perubahan gaya hidup
  • Kos setiap ubat
  • Terapi alternatif lain, ubat-ubatan, vitamin, dan suplemen yang anda ambil dan bagaimana ini boleh menjejaskan rawatan anda
  • Bagaimana ubat perlu dihentikan. Sesetengah ubat tidak boleh dihentikan secara tiba-tiba tetapi mesti perlahan perlahan di bawah pengawasan doktor.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web Ubat Kesihatan Ubat yang dibangunkan oleh Institut Kesihatan Mental Negara (NIMH). Terima kasih kerana membaca entri pyka kali ini. Maaf, sekarang pyka terpaksa menekankan bahawa kemurungan ini sangat bahaya. Pilih siapa anda ingin jadi? Pembunuh yang membunuh pesakit kemurungan atau penyembuh mereka? Pilihan ditangan anda!

JOM BANTU PYKA UNTUK MENGENAL PASTI BERAPA JUMLAH RAKYAT MALAYSIA YANG MEMPUNYAI MASALAH KECELARUAN PANIK DENGAN KLIK DI GOOGLE FORM INI.....

Jika ingin sebarang Medical Information, boleh isi Nama, Email dan Message anda di Contact Form di sidebar

Medic: Panic Disorder

Monday, December 25, 2017 1
Assalamualaikum semua!

Malam ni pyka tergerak hati pula nak tabur sikit ilmu tentang kemurungan. Tapi pyka tak share secara umum sebab secara umum dah banyak orang share segala sintom dan sebagainya. Just search je ciri-ciri kemurungan. Adalah la nanti. So, pyka nak cerita sikit tentang Panic Disorder. 


Bagaimana Kecelaruan Panik (Panic Disorder) menjejaskan hidup anda?

Kecelaruan Panik merupakan penyakit yang amat menakutkan dan mengganggu kehidupan pesakit kerana PD (Panic Disorder) mengalami simptom-simptom serangan panik yang menggerunkan dan sentiasa takut serangan panik akan berulang. Banyak tanda-tanda penyakit ini menyerupai penyakit yang lain seperti sakit jantung, masalah tiroid dan gangguan pernafasan. Oleh itu, pesakit PD sering membuat kunjungan ke klinik  atau bilik kecemasan, yakin bahwa mereka ada penyakit yang mengancam nyawa mereka. Biasanya, ia mengambil masa selama beberapa bulan atau tahun sebelum diagnosis PD dikenalpastikan. Sesetengah pesakit PD takut atau malu untuk memberitahu sesiapa termasuk doktor atau orang tersayang tentang maslah mereka keran mereka takut digelar hipokondriak. Sebaliknya, mereka mendiamkan diri dan menjauhkan diri daripada rakan-rakan dan keluarga yang boleh bantu mereka.

PD sering berlaku bersama dengan gangguan mental dan fizikal yang lain seperti kecelaruan keresahan (Anxiety), sindrom gangguan usus, penyakit lelah (asma) dan penyalahgunaan ubat. Ini akan menyukarkan doktor untuk membuat diagnosis dan rawatan yang tepat.

Apakah yang menyebabkan Kecelaruan Panik (Panic Disorder)?

Punca yang menyebabkan PD masih tidak diketahui. Penyelidikan mencadangkan bahawa faktor biologi / genetik, personaliti dan persekitaran turut terlibat.

Apakah rawatan yang sediakini?

Mujurlah kebanyakan individu yang mendapatkan rawatan untuk PD atau kecelaruan keresahan lain dapat melihat keadaan mereka bertambah baik dan menikmati kehidupan yang lebih berkualiti. Kini, terdapat banyak jenis rawatan termasuk terapi kognitif tingkah laku, terapi pendedahan, pengurusan keresahan dan ubat-ubatan. Salah satu atau kombinasi terapi yang tersebut akan dicadangkan kepada pesakit. Pesakit patut faham bahawa tiada satu rawatan yang 'betul' dan rawatan yang berkesan untuk seseorang tidak semestinya sesuai untuk individu lain. Pakej rawatan patut dipilih supaya sesuai untuk individu tertentu. Sebelum memulakan rawatan, dapatkan penjelasan daripada doktor anda tentang sebabnya mengesyorkan rawatn tertentu, adakah terdapat pilihan rawatn lain dan apa yang diamalkan dalam proses pemulihan.

5 langkah mengatasi keresahan

  1. Bersenam, bersiar-siar atau berlari dan menari. Gerakkan badan anda!
  2. Bersembang dengan seseorang. Suami/Isteri, anak atau doktor
  3. Tulis diari harian. Kenalpasti unsur-unsur yang akan mencetuskan keresahan anda.
  4. Makan secara seimbang dan tepat masa. Elakkan kafien yang menyebabkan gejala keresahan
  5. Berjumpa dengan doktor keluarga anda. Biarlah doktor membantu anda
Jom bantu pyka untuk mengenalpasti jumlah rakyat Malaysia yang mungkin mengalami kecelaruan panik dengan klik di google form DISINI.........

Jika ingin sebarang Medical Information, boleh isi Nama, Email dan Message anda di Contact Form di sidebar

Itu sahaja maklumat tentang Panic Disorder. InShaaAllah kemudian hari pyka akan ceritakan lagi tentang Mental Disorder dan lebih mendalam. hehe. Byee

Friday, 22 December 2017

Islamic Art Appreaciations Week (IsAW 2.0) - Kelab Kebudayaan dan Kesenian Islam

Friday, December 22, 2017 0


ha, cemekom! buat apa tu? Sejak dua menjak ni asyik post giveaway dengan segmen je kan? So, harini nak kongsi sikit pengalaman menjadi crew di salah sebuah program di KUIS. Program yang dianjurkan oleh Kelab Kebudayaan dan Kesenian Islam ini berlansung selama 3 hari iaitu pada hari selasa, rabu dan jumaat. Program IsAW 2.0 ini ialah satu program yang sangat unik kerana ada satu slot dimana hanya muslimat sahaja yang dibenarkan masuk, muslimat sahaja yang membuat persembahan dan muslimat sahaja yang mengawal gerak kerja didalam Audi Dr. Zainuddin Jaafar. Maaf pyka tak boleh nak upload gambar persembahan. Banyak sangat. Cuma boleh belanja gambar crew sahaja.




Kami sebenarnya Biro Multimedia. Pyka ditugaskan untuk membuat poster bagi program ini. Huhu. Huru hara jugak la sebab pyka banyak guna photoshop sekali pyka cuba untuk guna illustrator. Tapi apa-apa pun Alhamdulillah, walaupun poster agak haru biru, tapi tetap diterima. Well, usaha itu pentingkan. hehe. Nah belanja sikit gambar poster






Thursday, 21 December 2017

SEGMEN: INCREASE YOUR FOLLOWERS

Thursday, December 21, 2017 6
Assalamualaikum

Pekabau? Sihat tak? Lama tak buat entry ni. hehe. Harini entry Segmen: Increase Your Followers. Bagi abang-abang, kakak-kakak, adik-adik yang baru dalam dunia blogger ni, boleh la join segmen ni. Bagi yang dah lama dalam dunia blog tapi banyak sangat blog dan sekarang ni gunakan blog baru, pun boleh join! Sebab apa kena join? Sebab kita nak dapat followers ramai la. Pelik tengok blog Lyssa Faizureen banyak followers? Pelik tengok blog Iman Abdul Rahim banyak followers? Siap boleh jana income dengan berblogging? Jawapan dia ada disini! Naikkan followers korang dan InShaaAllah korang mampu jadi seperti Lyssa Faizureen dan Iman Abdul Rahim

Klik banner untuk join


Rules:
  • Follow blog ini *wajib
  • Follow semua peserta segmen. List akan diupdate dari masa ke semasa.
  • Tulis entry yang bertajuk Segment: Increase Your Followers by Que
  • Letakkan banner dan backlink kan ke sini.
  • Letak blog ID di entry.
  • Letak link entry beserta anda di ruangan komen.
  • Segmen ini akan tamat pada 13 Jan 2018

blogID=1646188824980626969

Tuesday, 12 December 2017

Giveaway: Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi

Tuesday, December 12, 2017 3

Nak join? Jom tekan link dekat atas. Tak susah pun nak join. Cara dia dengan:

The rules are simple (Malaysian's only):
1. Follow my BlogGoogle+ & Instagram. (This one is compulsory)
2. Create an entry titled "Comeback Giveaway by Raydah Alhabsyi"
3. Copy the banner and backlink to this entry.
4. Don't forget to leave your link in the comment below. I'll be sure to visit each one of you. ^^
1 lucky winners will be chosen randomly using True Random Number Generator. List of participants will be updated soon. Feel free to join everyone. If there's a big number of participants I might consider to add more lucky winners. Who knows? hehe Mmuah
Gift
The lucky winner will get to choose
 a jar of Organic Hair Removal by Norah
 (Pick either Hot or Cold Norah)

Sunday, 10 December 2017

Study Tips: Belajar Java untuk Kelas Programming

Sunday, December 10, 2017 7
ASSALAMUALAIKUM MINNA!


Ohaiyo minna! Siapa tahu coding untuk programming? Sila beri tunjuk ajar okay hehe. Sem kalini pyka dah masuk sem 2, subject makin tough tapi best. So, untuk sem ni, pyka belajar basic programming dan bermula dengan belajar Java. Java untuk blog dan Java untuk buat sesuatu program berlainan tau. Blog menggunakan Javascript dan untuk program menggunakan Java sahaja. Masa belajar tu memang tak rasa macam culture shock sangat la sbb guna ada yang dalam javascript sama dengan java biasa. Ok, sebenarnya pyka rasa nak share bacis coding untuk start guna java. Before that untuk belajar coding java ni, korang perlukan JCreator atau Eclipse Oxygen. Boleh search dan download sebab software ni dia freeware. Kalau menggunakan laptop baru, sila download 64-bit, kalau laptop lama 32-bit.



public class myFirstJava {

coding atas ni adalah auto-generated. Bila korang open new file dan start nak buat program baru, korang akan namakan dia dengan myFirstJava. Bila dah click ok, dia akan automatic ada public class myFirstJava { . Sekiranya korang nak buat satu program/project baru, setiap nama projek tak boleh ada jarak. Contohnya macam myFirstJava . Jika ada jarak, bila korang run je, korang akan jumpa error


public static void main (String [] args) {
coding atas ni pula wajib ada dalam program korang, korang boleh pilih untuk auto-generate atau korang tulis sendiri. Jika korang type sendiri, korang kena pastikan semua huruf betul. Jika perkataan String mempunyai S huruf besar, sila pastikan ianya betul. Jika salah, akan ada error


System.out.println ("write everything you want");

coding atas ni untuk korang tuliskan sesuatu dekat dalam korang punya program, contohnya korang nak orang click button, untuk tulisan 'click this button', korang perlu tulis guna system.out.println ("click this button");  . coding ini perlu diakhiri dengan ; jika tiada, system akan error

Contoh java programming yang pyka buat


Ini ialah Eclipse Oxygen

Cara nak mulakan project. Nama project takboleh jarak

Auto-generate untuk public class forBlogging {

p/s: untuk public class forBlogging dan public static void main.... , kena pastikan diakhiri  dengan open curly bracket


Download Jcreator → Jcreator
Download Eclipse Oxygen 64-bits → Eclipse Oxygen 64-bits 

Monday, 27 November 2017

Program Bakti Siswa di Kg. Sawah Sempadan

Monday, November 27, 2017 1
ASSALAMUALAIKUM

HI, korang, lama pyka tak update blog, terasa rindu pulak. Sejak dah naik cuti sem ni, pyka makin busy dengan event dan assignment. Sebenarnya post ni dah lama tapi sebab copy link gambar, suddenly bila post, gambar tak keluar. Ok just nak cerita sikit, haritu pyka ada join Program Bakti Siswa yang di anjurkan oleh Smart Selangor dan menggabungkan 3 buah kolej dibawah Negeri Selagor iaitu KUIS, UNISEL dan INPENS. Selama 3 hari 2 malam ni, kami dipernalakan dengan keluarga angkat yang baru. hehe. Semua dapat keluar ga angkat tapi pyka dan ada lagi satu kumpulan dapat kakak dan abang angkat. Walau apapun, kami tetap bergembira sebab sepanjang 3 hari 2 malam ni, kami telah pun menjalinkan ukhuwwah fillah yang lahir daripada hati tidak kira IPT mana kami belajar. Dekat bawah ni ada gambar-gambar sepanjang program berlansung. Hanya beberapa, kalau masuk semua jenuh aihh nak upload.


Selfie dengan pelajar foreigner dari UNISEL
Gotong-royong rumah asnaf

Canting Batik di Sg. Sireh Homestay

 Apa masalah dia nak posing macam tu haha

Persiapan Pembahagian Barang Kering untuk Asnaf


Rewang Nasi Ambeng

Forum Perdana

Explorace Kanak-kanak

Sukaneka Rakyat (Pertandingan Memancing)



Sukaneka Rakyat



Sukaneka Rakyat

Hari Terakhir (Perpisahan)

Kesian dia nangis (Hari Terakhir)


Sekian itu sahaja daripada pyka. Semoga ukhuwwah kami semua terjalin hingga ke Jannah

Thursday, 16 November 2017

Giveaway: Giveaway Bday Anum 2017

Thursday, November 16, 2017 5

Hi oulls! Jom sertai giveaway dari Anum. Memandangkan bulan ni bulan kelahiran Anum, jadi pemilik blog Two Soul Become One ni nak buat giveaway sikit. Siapa agaknya pemenang bertuah yang akan dipilih secara rawak? Apakah hadiah misteri yang bakal diperolehi? Giveaway ini akan diadakan selama 2 minggu 2 hari (13/11/2017 - 24/11/2017). Jom sertai ramai-ramai giveaway ni. Apa tunggu lagi? 


KLIK BANNER UNTUK JOIN GIVEAWAY BDAY ANUM 2017